
تازهترین اثر محمد موحدیان عطار در گالری نقطه به نمایش درآمد؛
بیست و چهار هزار نقطه، بیست و چهار هزار اسم
اثر «بیست و چهار هزار اسم» از محمد موحدیان عطار این روزها و به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی در گالری نقطه حوزه هنری اصفهان به نمایش گذاشته شده؛ اثری که با ترسیم بیست و چهار هزار نقطه خلق شده است.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری اصفهان، این اثر با تکنیک گواش و با شیوه خط کوفی بنایی در ابعاد 100 در 70 سانتیمتر خلق شده است. محمد موحدیان عطار خلق این اثر را در سال 1401 آغاز کرده و اواخر سال 1403 به پایان رسانده است و آن را ادای دینی به بیست و چهار هزار شهید استان اصفهان میداند.
آغاز بهکار گالری تک اثر در حوزه هنری اصفهان
به گفته مجتبی مجلسی، مدیر هنرهای تجسمی حوزه هنری اصفهان، این مرکز از این پس گالری نقطه را به نمایش تک اثرهای اصفهان اختصاص خواهد داد. او در این باره افزود: ایجاد گالری تک اثر اتفاق جدیدی در حوزه هنری اصفهان بود که با نمایش تک اثر استاد محمد موحدیان عطار آغاز به کار کرد. قرار است در گالری نقطه شاهد نمایش تک اثرهایی از اساتید بهنام اصفهان باشیم، چون این هنرمندان همواره به خلق اثر مشغولاند، اما شاید برگزاری یک نمایشگاه برای هر استاد کار مشکلی باشد و به همین منظور گالری تک اثر با عنوان نقطه ایجاد شد. امیدوارم گالری نقطه بتواند آغازگر اتفاقات خوبی برای اساتید هنر اصفهان باشد.
به نمایشگاه که پا میگذاریم، گوشهای از مستند ماندگار «روایت فتح» با صدای آشنا و محزون شهید سید مرتضی آوینی در حال پخش است. شهید در این بخش به روایت جانفشانیهای مردم اصفهان در دفاع مقدس پرداخته: «رایحه ظهور موعود دل شیفتگان حق را بیتاب کرده است و آنان را به صحنه حضور کشانده. اگرچه هنوز جراحتی که از شهادت علمدار بر قلب لشکر امام حسین (علیهالسلام) نشست، تازه است، اما چه جای ماندن؟ آسمان اصفهان طلعت ستارهای دیگر را جشن گرفته است و باران نور میبارد. آب، آب است؛ خاک، خاک و شهر، شهر. افسوس که چشم ظاهربین راهی به سوی باطن اشیا ندارد.»
استاد محمد موحدیان عطار نیز مشغول تشریح اثر خود برای بازدیدکنندگان است. او در این خصوص میگوید: ایده اولیه خلق این اثر ادای دین به بیست و چهار هزار شهید استان اصفهان بوده و این موضوع از یکی دو سال پیش در ذهن من بود. طرحهای مختلفی زدم که در نهایت به این اثر انتزاعی ختم شد.
موحدیان عطار ادامه میدهد: این اثر را بر اساس آیات قرآن از جمله آیات 169 و 170 سوره مبارکه آل عمران و شعار «زنده و جاوید باید یاد شهیدان ما» طراحی کردهام و ترکیب متوازن و همگونی از این آیات و عبارات طراحی و اجرا کردم. حین کار تغییراتی ایجاد کرده و با استفاده از نظرات اساتید معماری و گرافیک آن را تکمیل کردم.
با دقت در اثر میتوان آیات «وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ» و «فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ ...» را به خط کوفی تشخیص داد و استاد موحدیان عطار در خلق آن از رنگهای متنوعی استفاده کرده که در این باره میگوید: تلاش کردم روحیات شهدا از جمله تلاش، جسارت، هیجان و شهادتطلبی را با رنگهای گرم متجلی کنم و هرکدام از نقاط نشانگر یک شهید است.
او درباره خط کوفی بنایی نیز اضافه میکند: خط کوفی بنایی یکی از خطوط اصیل و قدیمی معماری و نماسازی بناهای ایرانی است که بیشتر در مکاهای مذهبی و مساجد مورد استفاده قرار گرفته است. برخلاف خطوط سیزدهگانه که نوشته میشوند، خط کوفی بنایی باید در قالب اشکال هندسی طراحی شود و قواعد خاصی دارد. در این خط، یک کلمه، جمله، آیه یا شعر باید در قالب یک شکل هندسی به گونهای طراحی شود که نه یک نقطه کم بیاید و نه زیاد. این کار در ظاهر ساده به نظر میرسد اما طراحی آن بسیار مشکل است. برای مثال اگر طراحی در قالب یک مربع انجام شود، باید از یک رأس آن آغاز شود و به صورت حلزونی حرکت کند تا به مرکز مربع ختم شود.
باید بیشتر به خلق آثار هنری درباره شهدا بپردازیم
این هنرمند اصفهانی با بیان اینکه دوست دارم این اثر در یک مکان مناسب قرار گیرد تا عموم مردم از آن بازدید کنند، ادامه میدهد: به نظر من درباره شهدا کمکاری شده و کار هنری درخور شهدا و عظمت آنها خلق نشده است و این کوتاهی هم از جانب ما هنرمندان بوده و هم از جانب متولیان فرهنگی و هنری. با توجه به فرمایشات مکرر مقام معظم رهبری برای معرفی شهدا با زبان هنر و تأکید بر خلق یک اثر برای هر شهید، این موضوع باید جدیتر گرفته شود. بنابراین تمام کسانی که توان این کار را دارند باید در این زمینه فعالیت کنند و مراکز متولی مانند حوزه هنری، ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر مراکز هنری نیز باید بستر این فعالیتها را فراهم آورند.
برای بازدید از اثر «بیست و چهار هزار اسم» میتوانید تا 7 اردیبهشت ماه 1404 از ساعت 16 تا 20 هر روز (به جز روزهای تعطیل) به گالری نقطه در حوزه هنری استان اصفهان واقع در خیابان استانداری، گذر سعدی، عمارت تاریخی سعدی مراجعه کنید.